Betonnen fundering storten


Een fundering storten: hoe begin je eraan en waar moet je op letten?

Een fundering storten van beton heeft veel voordelen. Het is stevig, het gaat heel lang mee en bovendien heeft het een hoge draagkracht. Maar deze eigenschappen zijn alleen van kracht als het storten van de fundering goed wordt uitgevoerd. Als je er zeker van wil zijn dat een fundering storten op een professionele manier gebeurt, dan is het verstandig om dit artikel eens goed te lezen. Kom je er dan nog niet uit? Betonstorten.nl is je graag van dienst als het om het storten van een betonnen fundering gaat.

OfferteBel: 0183 730432

De benodigdheden om een fundering te storten van beton

Het storten van een fundering behoeft het nodige materiaal en gereedschap. Het volgende materiaal dien je sowieso in huis te hebben:

 • Planken (multiplex), palen en schroeven voor de bekisting
 • Metselzand / ophoogzand
 • Plasticfolie afdekzeil
 • Stoeptegels
 • Wapeningsnetten / draadstaalmatten
 • Betonmortel

Daarnaast heb je onderstaand gereedschap nodig:

 • Graafmachine / schep
 • Betonpomp / kruiwagen
 • Betonschep / hark
 • Afrijlat
 • Waterpas
 • Hoektroffel

Voordat je begint: de bekisting

De basis die je nodig hebt om een professionele fundering te storten is een goede bekisting. Deze is gemakkelijk zelf te maken met (multiplex) planken, paaltjes en schroeven. Voordat je begint, bepaal je de dikte van de fundering.

Tip: Het bepalen van de dikte van de fundering kan soms ingewikkeld zijn. Weet je het niet zeker? Dan is het verstandig om hier een professional voor in de arm te nemen. Betonstorten.nl kan je hierbij helpen.

Als je de dikte van de fundering hebt bepaald, is het tijd om hem uit te graven. De ruimte voor de fundering graaf je altijd een aantal centimeter breder uit, zodat je ruimte overhoudt voor de platen van de bekisting. Afhankelijk voor wat je gaat bouwen is het verstandig om minimaal zestig centimeter onder de grond te gaan, zodat je onder de vorstgrens zit. Deze zogenaamde vorstrand wordt toegepast om opvriezen van de grond onder de betonvloer te voorkomen. Dit opvriezen zou de betonvloer kunnen laten scheuren.

Een vorstrand is over het algemeen van toepassing voor alles wat gebouwd wordt volgens constructieve eisen of bouwbesluit. Bijvoorbeeld een aanbouw moet daar over het algemeen aan voldoen, maar een betonfundering voor een tuinhuis daarentegen weer niet.

Vervolgens bouw je de bekisting in de sleuf die je hebt gegraven. Sla op elke 50 centimeter aan de zijkant van de sleuf een paal in de grond. Daarnaast sla je ook een paal in de hoek en de naden van de bekisting. Vervolgens schroef je de multiplex platen vast aan de palen, waardoor er een soort bak ontstaat. Dit is de bekisting. Daarnaast zorg je er met een waterpas voor dat de bekisting waterpas staat. Ook is het belangrijk om de bovenkant van de bekisting op dezelfde hoogte te plaatsen als dat de betonvloer wordt. Deze bovenkant komt dus op gelijke hoogte met de nog te storten beton.

Aan de slag met beton storten als fundering

Als je klaar bent met de bekisting, kan er overgegaan worden tot het opvullen van die bekisting met beton.

Stap 1. Als de ondergrond erg onregelmatig is dan vul je de bekisting met een aantal centimeter opvulzand of metselzand. Dit egaliseer en verdicht je, waarna je de ondergrond bedekt met een laag plasticfolie. Dit zorgt ervoor dat het water niet wegloopt in de grond tijdens het uithardingsproces van het beton.

Stap 2. Als het plasticfolie klaarligt, is het tijd om de wapening aan te brengen ter versteviging van de fundering die je stort. Deze stalen betonwapening leg je met behulp van stelblokjes of stukken stoeptegels een aantal centimeter los van het plasticfolie, zodat het middenin het beton komt te liggen.

Stap 3. Als de wapening gereed ligt, kun je het beton voor de fundering storten. Hier dien je het juiste, constructieve beton voor in huis te halen. Hiervoor kun je terecht bij Betonstorten.nl. Giet of stort het beton – met behulp van een betonpomp of kruiwagen – in de bekisting. Met een schep en betonhark verdeel je het beton. Ook prik je met een betontrilnaald in het beton om eventuele luchtbellen vrij te laten.

Stap 4. Het beton is gestort. Aan jou de taak om het geheel nog goed te verdelen en te egaliseren. Met een schep en afrijlat kun je het geheel glad maken. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat het beton van de fundering waterpas ligt.

Stap 5. Uitharden. Het uitharden van de gestorte fundering is essentieel voor een stevige en duurzame fundering. Het is een chemisch proces dat ervoor zorgt dat het beton haar stevige structuur krijgt. Zorg ervoor dat het beton de eerste twee uur afgedekt is en probeer te vermijden dat het in aanraking komt met temperaturen boven de 30 of onder de 0 graden. De volgende dag is het beton hard genoeg om overheen te lopen. Om het beton helemaal uit te laten harden/drogen is het verstandig om het een aantal weken te laten rusten.

Tot slot

Als het goed is, ben je na deze stappen een mooie fundering rijker. Heb je nog een vraag of opmerking of wil je hulp bij het storten van je betonnen fundering? Dan staan we bij Betonstorten.nl natuurlijk voor altijd je klaar.