Betonvloer vlinderen


Gevlinderde betonvloer

Het vlinderen van beton is een eindafwerking om de betonvloer glad en vlak te maken. Andere benamingen voor het vlinderen van beton zijn: het polieren van beton of het monolithisch afwerken van beton.

Prijs gevlinderde betonvloer

Wilt u de prijs weten van een gevlinderde betonvloer? Vul dan onze betoncalculator in en bereken binnen 1 minuut uw prijs. 

Wanneer vlinder ik mijn betonvloer?

Als u een gladde en vlakke betonvloer wilt en u houdt van de uitstraling van beton, dan is een gevlinderde betonvloer de beste keuze. Ook als de betonvloer de eindvloer wordt is vlinderen vaak de beste keuze. Komt er nog een dekvloer over de betonvloer, dan is vlinderen niet nodig. In dat geval kiest u voor een ruwe betonvloer.

Bij een ruwe betonvloer wordt het:  

- beton gestort

- verdicht

- vloer wordt vlak gemaakt met een laser, rei of door middel van een spaan.

Dat de ruwe vloer vlak is betekent niet dat deze ook glad is. Wanneer u een gladde betonvloer wilt zal u deze moeten bewerken met een vlindermachine.

Hoe wordt de betonvloer glad? 

Het vlinderen van de betonvloer wordt gedaan met een vlindermachine. De spanen van de vlindermachine maken ronddraaiende bewegingen. Door deze bewegingen worden de grote delen, zoals grindstenen naar beneden geduwd en komen de fijne deeltjes van het beton naar boven. Hierdoor ontstaat een dichte en gesloten toplaag.

gevlinderde

Het proces voor een gevlinderde betonvloer

 Bij het vlinderen wordt er eerst beton gestort, net als bij een ruwe betonvloer. Hierna moet de vloer kort drogen, zodat deze sterk genoeg is om de vlindermachine te dragen. Hoe lang de vloer moet drogen hangt af van de temperatuur, luchtvochtigheid en betonklasse. Vaak kan na enkele uren de vloer al worden gevlinderd. 

Het vlinderen van beton gebeurt in vier stappen.

Stap 1: de eerste stap van het vlinderen is om de bovenste beton laag open te schuren. Dit gebeurt met een schuurschijf die onder de vlindermachine zit. Het is de bedoeling dat na een aantal keren schuren er een pap laag ontstaat.

Stap 2: de vloer wordt eventueel bestrooid met slijtmiddel. Door dit middel toe te passen wordt de vloer sterker en slijtvast. Wanneer u dit middel strooit let er dan opdat u het gelijkmatig verdeelt anders kunnen er bulten ontstaan. Ook is het mogelijk een slijtlaag met een specifieke kleur toe te passen.

Stap 3: na het schuren volgt het spanen. Dit gebeurt met speciale spanen die men ook wel afwerkbladen noemt.

Stap 4: nadat het slijtmiddel in de vloer gedraaid is kan de vloer verder worden gevlinderd. Hoe vaak de vloer wordt gevlinderd hangt af van het resultaat dat u wilt bereiken. Tussen elke behandeling (keer vlinderen) wordt er even gewacht zodat het beton harder wordt.

Nadat de vloer gevlinderd is kan er plastic over de vloer worden gelegd. Dit proces wordt nabehandelen genoemd. Dit wordt gedaan om het uitdrogen tegen te gaan. Let op: plastic kan lelijke afdrukken achterlaten in de betonvloer. Als dit niet gewenst is kan er beter curing compound worden toegepast. Dit is een vloeistof die vochtuitreding door verdamping tegengaat.

Voordelen gevlinderde betonvloer:

- Gladde vloer

- Slijtvast

- Weinig onderhoud

Polijsten 

Wilt u uw vloer laten glanzen? Dan laat u uw vloer polijsten nadat deze is gevlinderd. Het polijsten van de vloer gebeurt met een polijstmachine. De machine heeft een diamantschijf die oneffenheden uit de vloer poetst. Hierdoor krijgt de vloer een mooie glans.

Betonvloer beschermen

Beton is poreus. Het kan dus vloeistoffen opnemen. Om te voorkomen dat vloeistoffen in de vloer komen beschermt u de vloer. Dit kan u op meerdere manieren doen.

- Impregneren

- Coaten

- Natuurlijke Olie

Impregneren betonvloer

Na het vlinderen kunt u de vloer impregneren. Bij het impregneren van de betonvloer krijgt de vloer een beschermende laag. Het voordeel van impregneren is dat de vloer minder snel slijt en makkelijker te onderhouden is.

Coaten

Wanneer u kiest voor coaten krijgt uw vloer een laag van meestal: epoxy, polyurethaan of acrylaat (PMMA). Het verschil tussen coaten en impregneren is dat bij het coaten er een laag over het beton gaat. Deze laag trekt niet tot nauwelijks in het beton. Bij impregneren trekt de vloeistof wel in het beton.

Natuurlijke olie 

Naast impregneren en coaten kunt u er ook voor kiezen om de betonvloer een beschermende laag te geven met natuurlijke olie. Bij deze optie wordt de vloer ingewreven met lijnolie. Aan deze olie kan terpetijnolie worden toegevoegd voor de verdunning.

Prijs gevlinderde betonvloer

Benieuwd naar de prijs van een gevlinderde betonvloer? Vraag een vrijblijvende offerte aan of bereken uw prijs binnen 3 stappen met onze betoncalculator. Heeft u vragen neem dan contact met ons op.