Droogtijd beton

Droogtijd Beton

Nadat de beton is gestort is de droogtijd van beton 28 dagen. Dit is de benodigde tijd voor de beton om de gewenste eindsterkte te bereiken. Dit geldt zowel in zomer als in winter. Er is dus een veiligheidsmarge ingebouwd. In de zomer is de werkelijke droogtijd door de hogere temperatuur aanzienlijk korter dan in de winter. Toch is na 28 dagen de beton nog niet uit gereageerd. Het drogen gaat nog gewoon door, en hiermee dus ook de sterkte ontwikkeling. De 28 dagen geeft aan dat de beton dan zijn gegarandeerde sterkte heeft. Voor een C25 betekend dit bijvoorbeeld dat de druksterkte die deze beton op kan vangen 25 Newton per vierkante millimeter bedraagt. Dit is 2.5 kg per mm2 ofwel 250 kg per cm2! Zoals je ziet is beton erg sterk. Het is enorm goed in het opvangen van druksterkte.

Eigenlijk is droogtijd geen goede benaming. Beter is het om te spreken over het hydrateren van beton. Het water reageert met de in de beton aanwezige cement tot cementsteen. Het is dus in werkelijkheid niet drogen. Drogen zou betekenen dat het water verdampt. Alhoewel een klein gedeelte van het water mag verdampen moet verdamping zoveel mogelijk voorkomen worden. Hoe minder water er aanwezig is, des te minder water blijft er over om te hydrateren. Hierdoor zal de beton uiteindelijk minder sterk zijn.

Wis je trouwens dat bij ongeveer 5 graden de reactietijd bijna 2 keer zolang is als bij 20 tot 25 graden? Bij 0 graden hydrateerd beton niet meer. Bij deze temperatuur staat de reactie zo goed als stil.  De reactietijd wordt ook wel bindtijd genoemd. Lees hier waar u nog meer rekening mee moet houden bij vorst.