Wat is de droogtijd van beton?

Droogtijd beton

Het drogen van beton noemt men ook wel het uitharden van beton. Wanneer u bezig bent met een bouwproject moet u rekening houden met de droogtijd van beton. U kan namelijk na het storten van beton niet direct op de betonvloer staan of erop werken.

Hoe snel het beton droogt, u erop kan staan of werken hangt af van meerdere factoren. In dit artikel bespreken we de factoren waar u rekening mee moet houden en leggen wij u uit wat de droogtijd is van beton.

Hoe lang moet beton drogen?

De droogtijd van beton is 28 dagen. Het beton heeft na deze 28 zijn gewenste sterkte bereikt. In de uithardings grafiek hieronder is goed te zien hoe het beton uithardt. Wilt u beton dat sneller droogt? Bestel dan snelhardend beton. U kunt dit eenvoudig selecten in onze betoncalculator.

Grafiek van de uithardingstijd|droogtijd van beton

Wanneer is beton beloopbaar?

U hoeft gelukkig geen 28 dagen te wachten om over het beton of de betonvloer te lopen. Na twee dagen wachten is het beton beloopbaar en kan u erop werken. Hou er wel rekening mee dat het beton nog niet maximaal belastbaar is.

Uithardingstijd beton

Na 28 dagen is het beton nog niet uitgereageerd. Het uitharden gaat gewoon door, en hiermee dus ook de sterkte ontwikkeling. Wel heeft de beton na deze 28 dagen zijn gegarandeerde sterkte bereikt. 

Voor een C25 (sterkte klasse van beton) betekent dit dat de druksterkte die het beton op kan vangen 25 Newton per vierkante millimeter bedraagt. Dit is 2.5 kg per mm2 ofwel 250 kg per cm2! Zoals u ziet is beton erg sterk. Het is enorm goed in het opvangen van druksterkte.

Factoren droogtijd

Hoelang het duurt voordat beton droogt wordt beïnvloed door de volgende factoren:

Hydratatie van beton

Eigenlijk is droogtijd geen goede benaming. Het is beter om te spreken over het hydrateren van beton. Het water reageert met de in het beton aanwezige cement tot cementsteen. Het is dus in werkelijkheid niet drogen.

Drogen zou betekenen dat het water verdampt. Hoewel een klein gedeelte van het water mag verdampen moet verdamping zoveel mogelijk voorkomen worden. Hoe minder water er aanwezig is, des te minder water erover blijft om te hydrateren. Hierdoor zal het beton uiteindelijk minder sterk zijn.

Droogtijd zomer en winter

Zowel in de zomer als in de winter houden wij een droogtijd aan van 28 dagen. Er is dus een veiligheidsmarge ingebouwd. In de zomer duurt het uitharden door de hogere temperatuur namelijk aanzienlijk korter dan in de winter.

Wanneer u in de zomer beton stort en u wilt dat het beton goed uithardt hou dan rekening met de vochtigheid van het beton. De temperatuur in de zomer kan er namelijk voor zorgen dat het vocht verdampt. Het beton kan daardoor poreus worden.

Als het heel warm is kan u het beton afdekken met een plastic zeil. Daarnaast kan u het beton ook nat maken met water(druppels). Wanneer u dit doet wilt u geen harde straal gebruiken. Ook moet u opletten dat warme betonoppervlakken niet te snel afkoelen. Naast deze mogelijkheden kan u ook kiezen voor een nabehandelingsproduct.

Droogtijd bij lage temperatuur

Ook bij lagere temperaturen droogt beton en is het mogelijk om beton te storten alleen verloopt het uithardingsproces langzamer. Bij ongeveer 5 graden is de reactietijd bijna 2 keer zo lang als bij 20 tot 25 graden. Bij 0 graden hydrateert beton niet meer. Bij deze temperatuur staat de reactie zo goed als stil. De reactietijd wordt ook wel de bindtijd genoemd. 

Beton storten bij lage temperaturen

Wanneer u beton gaat storten bij een lagere temperatuur is het aan te raden om te zorgen voor een geïsoleerde bekisting. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om beton te laten voorverwarmen of om vorst voorkomende materialen toe te voegen.

Beton storten met regen

Beton storten met regen kan van invloed zijn op de kwaliteit en droogtijd van beton. Een beetje regen is geen probleem dit kan juist een positief effect hebben. Het is namelijk belangrijk dat het beton een beetje vochtig blijft. Door het vocht wordt cement cementsteen.

Wanneer er te veel regen valt heeft dit een negatieve invloed op het eindresultaat. Het beton kan uitgewassen raken waardoor het niet meer goed kan hechten. Daarnaast kunnen er ook kraters ontstaan in het oppervlak. Mocht er zware regen op komst zijn tijdens het storten of net na het storten van het beton dan kan u gebruik maken van een bouwzeil.

Droogtijd beton fundering

De fundering is het deel van een constructie dat ervoor zorgt dat het eigen gewicht wordt overgedragen op de ondergrond. Wanneer u beton stort voor een fundering is ook hier de droogtijd 28 dagen.

Droogtijd beton versnellen

Wilt u dat de betonnen fundering sneller uithardt/droogt? Dan kiest u voor CEM| 52,5 R Portland cement. In de volksmond ook wel C-cement genoemd. Deze cementsoort zorgt voor een snellere sterkte ontwikkeling doordat Portland cement bij een lagere temperatuur al gaat reageren (binden) droogt het sneller dan een normale hoogoven cement.

Natuurlijk bieden wij ook deze cementsoort aan. Wanneer u bij stap 2 bent van het uitrekenen van uw betonprijs kiest u onder het kopjes samenstelling voor de optie snelhardend. Stap 2 is beschikbaar nadat u uw woonplaats en hoeveelheid beton hebt ingevoerd in de betoncalculator.Wilt u liever eerst de mogelijkheden zien voor de samenstellingen? Klik dan op betonsoorten.

Droogtijd cementdekvloer

Wanneer uw betonvloer een draagvloer is en u legt hierover een cementdekvloer moet ook deze vloer drogen. Voor een cementdekvloer houdt u aan dat deze met 1 centimeter per week droogt. De cementdekvloer is net als de betonvloer eerder beloopbaar. Na ongeveer 24 uur kan u voorzichtig lopen over de cementdekvloer. Wilt u dat de vloer sneller droogt? Kies dan voor een verharder.

Betonvloer verven

Heeft u uw betonvloer laten vlinderen en wilt u deze verven wacht dan zes tot acht weken nadat het beton gestort is. U kan testen of de gevlinderde monoliet betonvloer droog genoeg is door gebruik te maken van een vochtmeter. Mocht u geen vochtmeter hebben plak dan bouwplastic met tape op de vloer. Laat dit 24 uur zitten en trek het er dan vanaf. Zit er vocht op het plastic? Dan is de gevlinderde monoliet betonvloer nog niet droog genoeg om te verven. Zit er geen vocht op het plastic dan is de vloer droog.

Heeft u nog andere vragen over het storten van beton of de droogtijd? Neem dan contact met ons op. Wilt u een offerte voor beton of het storten van beton? Klik dan hieronder op direct online offerte!