Bereken het aantal kuub

Met welke hoeveelheid beton moet ik rekening houden?

Wilt u precies weten hoeveel kuub u nodig heeft? De benodigde hoeveelheid berekend u met de volgende formule:
Lengte x breedte x hoogte = uitkomst
Bijvoorbeeld een vloer van 4 bij 3 meter en 15 centimeter dik wordt als volgt berekend: 4 x 3 x 0,15 = 1,8 m3

Extra beton bestellen

Bestel altijd 0,5 m3 beton extra (dit is een halve kuub). Er blijft een klein beetje beton achter in de mixer en beton. Ook heeft de ondergrond onder de betonvloer, door het gewicht van het beton, de neiging om in te klinken. Het is daarom verstandig wat extra beton te bestellen.

Heb ik een betonpomp nodig, en zo ja, welke ?

Een betonpomp gebruiken voor de betonstort is over het algemeen aan te raden. Zeker als het beton over schone bestrating moet worden getransporteerd. Tijdens het lossen loopt er wel eens een kruiwagen over en ook tijdens het kruien wordt er gemorst. Ook over ruw terrein is het niet altijd makkelijk. Kortom, gaat het om een kleine hoeveelheid en kleine afstand, heeft u voldoende manschappen en is de straat na het kruien makkelijk schoon te maken, dan is kruien een optie. 

Kiest u voor een betonpomp, dan heeft u grofweg 2 opties: een giekpomp of een aanhangerbetonpomp. Een aanhangerpomp wordt ook wel minibetonpomp genoemd. Het voordeel van een giekpomp is dat hij ook grootgrind kan verpompen, wat een kostenvoordeel met zich meebrengt. Het nadeel is dat deze pomp niet overal kan komen. Bijvoorbeeld in of achter de woning en andere moeilijkbereikbare plaatsen. Dan is een aanhangerbetonpomp de beste keuze. Ook dient u rekening te houden dat een giekpomp veel opstelplaats nodig heeft omdat deze moet stempelen. Vaak sluit u de straat daardoor af. Dit in tegensteling tot een aanhangerpomp, vaak belemmerd deze het verkeer niet.