Beton storten fundering

Beton storten fundering: hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Beton als fundering heeft erg veel voordelen. Het heeft veel draagkracht en het kan op een gerichte manier worden gestort. Het storten van beton is daarom ook een belangrijke klus. Om er zeker van te zijn dat het storten van de fundering voor jouw nieuwe bouwwerk goed gebeurt, kun je natuurlijk een specialist inschakelen.

Wat je ook kan doen, is dit artikel lezen en je beton bestellen bij Betonstorten.nl, dan ben je er ook vrij zeker van dat het goed komt! In dit artikel vind je meer informatie over het storten van een goede fundering van beton.

De benodigdheden om beton te storten als fundering

Om je fundering te kunnen storten heb je verschillende materialen en een aantal belangrijke gereedschappen nodig. De volgende materialen heb je nodig:

  • Multiplex planken / platen, palen en schroeven voor de bekisting
  • Metselzand / ophoogzand
  • Plasticfolie afdekzeil
  • Stoeptegels
  • Wapeningsijzer / draadstaalmat
  • Betonmortel

Verder heb je de volgende gereedschappen nodig:

  • Graafmachine / schep
  • Betonpomp
  • Betonschep / hark
  • Afrijlat
  • Waterpas
  • Spaan

Belangrijk vooraf: de bekisting

Een van de belangrijkste aspecten voor het storten van een goede fundering is de bekisting. Deze kan je zelf maken met planken/platen, paaltjes en schroeven. Allereerst dien je de dikte van de fundering te bepalen.

Tip: ben je onzeker over de juiste dikte van de fundering? Dit kan zelfs een ingewikkelde berekening zijn voor een echte bouwkundige. Betonstorten.nl is geen bouwkundig adviesbureau, maar we kunnen wel heel goed adviseren wat gebruikelijk wordt toegepast.

Als de dikte van de fundering is bepaald, graaf je deze uit. Graaf de dikte altijd een paar centimeter breder uit dan de fundering zelf, zodat je ruimte overhoudt voor de bekisting.

Bouw je een aanbouw of een ander gebouw dat constructief aan bepaalde eisen moet voldoen, dan is een vorstrand vaak noodzakelijk. De vorstrand is een funderingsbalk onder de te realiseren betonvloer.

Voor wat betreft de diepte ga je voor minimaal 60 centimeter, zodat de fundering onder de vorstgrens komt te zitten.

Vervolgens maak je de bekisting. Deze maak je met behulp van het multiplex, de houten palen en de schroeven. Op ongeveer elke 50 tot 80 centimeter plaats je een paal, alsook op de naden en in de hoeken van de fundering. Zorg er met een waterpas voor dat de bekisting waterpas staat.

Aan de slag met beton storten als fundering

Nadat de bekisting gereed is, is het tijd om het beton te storten voor de fundering .Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

Stap 1. Als de uitgegraven ondergrond niet vlak is dan komt er bovenop de ondergrond in de bekisting circa 10 centimeter opvulzand of metselzand. Hierover komt de laag plasticfolie, dat zorgt ervoor dat er geen water uit het beton kan weglopen tijdens het uithardingsproces. Dat is dus erg belangrijk.

Stap 2. Breng vervolgens de stalen betonwapening aan ter versteviging van je fundering. Zorg ervoor dat de wapening niet direct op het plasticfolie ligt. Met behulp van betonblokjes zoals bijvoorbeeld een stoeptegel leg je de draadstaalmatten een paar centimeter los van de ondergrond.

Stap 3. Vervolgens ga je het beton storten. Als eerste zorg je ervoor dat je het juiste beton hebt besteld. Voor het juiste advies hierover kun je natuurlijk terecht bij Betonstorten.nl. Is de vloer dunner dan 10 centimeter, kies dan voor vloeibaar beton en fijn grind. Giet het beton vervolgens – met een betonpomp of kruiwagen – in de bekisting. Verdeel het met een schep en prik erin met een schep of een lat om eventuele luchtbellen vrij te laten.

Stap 4. Als het beton gestort is, ga je het vervolgens direct verdelen en egaliseren. Zorg er met de schep en afrijlat voor dat het geheel egaal en glad wordt gemaakt. Check met behulp van de waterpas nog eens of het allemaal mooi vlak ligt.

Stap 5. Dan de laatste en belangrijkste stap; het uitharden van beton! Het belangrijkste tijdens het uitharden, is dat het beton niet voortijdig uitdroogt. Zorg er daarom voor dat het afgedekt is. In de zomer bij hoge temperaturen en direct zonlicht is het belangrijk de vloer nat te houden met water. In de winter is afdekken met een folie erg belangrijk om bij vorst de betonvloer te beschermen. Een paar graden nachtvorst is geen probleem, maar bij vorst overdag dienen er extra maatregelen te worden genomen. Bijvoorbeeld het storten van verwarmde beton of speciale winter cementen. Betonstorten.nl kan u hierover uitstekend informeren. Na een dag kun je op het beton lopen, maar om het beton volledig uit te laten harden heb je 28 dagen nodig.

Tot slot

Nu ben je als het goed is een goed gestorte fundering rijker. Of je hebt in ieder geval een goed plan om de fundering te gaan storten. Ben je bang dat je er zelf niet uit komt? Dan helpt Betonstorten.nl je er graag bij. Of je nu alleen beton wilt bestellen, een betonpomp erbij geleverd wil of graag wilt dat het beton voor jou gestort wordt; Betonstorten.nl helpt je graag. Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.