Hoe dik moet een betonvloer zijn?

Dikte betonvloer

Hoe dik moet een betonvloer zijn? Daar is geen specifiek antwoord op te geven. De dikte van een betonvloer hangt namelijk af van de verwachte belasting op de vloer en de draagkracht van de ondergrond.

Per toepassing verschilt de draagkracht en dus ook de aanbevolen dikte van een betonvloer. In een garage zal de betonvloer meer gewicht moeten dragen dan in een woonkamer. De betonvloer in een garage moet dan ook dikker zijn dan een vloer in uw woonkamer.

Het is belangrijk dat u de juiste dikte kiest voor uw betonvloer. Doet u dit niet? Dan kunnen er barsten in uw beton ontstaan.

In dit artikel zullen wij u helpen om de juiste dikte te kiezen voor uw betonvloer. Mocht u twijfelen over de dikte van uw betonvloer neem dan contact op met een bouwbegeleider of constructeur. 

In het eerste gedeelte van dit artikel zullen we de toepassing van beton buiten bespreken. In het tweede gedeelte staat alle informatie over dikte van een betonvloer in een woning.

Weet u al welke dikte beton u wilt? Of wilt u de prijs weten van verschillende diktes beton? Bereken dan binnen 1 minuut uw prijs met onze betoncalculator.

Dikte betonvloer buiten

Minimale dikte betonvloer

De minimale dikte voor een betonvloer buiten is 10 centimeter.

Dikte van een betonvloer per toepassing buiten

Hieronder hebben wij per toepassing de minimale dikte opgeschreven die normaal gesproken wordt aangehouden:

  • voetpad van beton: 10 cm
  • dikte betonvloer schuur 10-12 cm
  • betonvloer tuinhuis: 10-12 cm
  • betonvloer in garage: 15-20 cm
  • oprit van beton: 15-20 cm
  • terras van beton:10 tot 12 cm

Dikte voetpad van beton

Omdat de belasting op een voetpad laag is adviseren wij om voor een voetpad minimaal 10 centimeter dikte aan te houden.  Het voordeel van een voetpad van beton is dat u geen last heeft van onkruid.

Wilt u voor uw voetpad liever een tegelmotief van printbeton? Ook dit kunnen wij realiseren. Met printbeton kunt u onder andere natuursteen, steen, keramiek, baksteen en hout nabootsen.

Dikte betonvloer schuur

Wilt u een constructieve betonvloer voor uw schuur? Dan heeft u minimale dikte van 10 tot 12 centimeter nodig. Gaat u zware materialen of andere zware voorwerpen opslaan in uw schuur? Dan kiest u voor een dikkere betonvloer van 15 tot 20 centimer. Bij de betonvloer van 10 tot 12 centimeter heeft u een wapening nodig voor een vloer van 15 tot 20 centimeter past u een dubbele wapening toe.

Dikte betonvloer tuinhuis

Voor de betonvloer van een tuinhuis houdt u een dikte aan van minimaal 10 tot 12 centimeter. Bij zwaardere uitvoeringen van een tuinhuis adviseren wij om 15 tot 20 cm dikte aan te houden. Wanneer u 15 tot 20 cm dikte heeft adviseren wij om dubbele wapening toe te passen.

Dikte betonvloer garage

Voor de dikte van een betonvloer in een garage wordt er minimaal 15 tot 20 centimeter aangehouden. Voor meer informatie over het storten van een betonvloer in een garage.

Oprit van beton

Ook voor een oprit van beton geldt hetzelfde advies als voor een garage. Hou een minimale dikte aan van 15 tot 20 centimeter en kies voor dubbele wapening.

Terras van beton

Voor een terras van beton geldt een minimale dikte van 10 tot 12 centimeter. Wilt u uw auto op het terras laten staan? Of moet er een auto overheen kunnen? Kies dan ook voor minimaal 15 centimeter.

Waarom moet ik een wapening toepassen?

Wapening wordt ook wel betonijzer of bouwstaal genoemd. Wanneer u een sterke vloer wilt past u altijd wapening toe. Waarom? Omdat er op een betonvloer trekkracht kan voorkomen en beton zonder wapening weinig trekkracht aan kan.

Bij te grote trekkracht komen er scheuren in het beton. Staal staat erom bekend dat het veel trekkracht aankan. Dit is dan ook de reden waarom er bijna altijd gebruik gemaakt wordt van een stalen wapeningen.

Is beton dan niet sterk? Beton is wel sterk alleen heeft het andere eigenschappen. Beton kan namelijk heel veel drukkracht aan. Door beton te combineren met een wapening heeft u een vloer die zowel veel druk en-trekkracht aankan.

Daarnaast krimpt het beton tijdens het uitharden. Hierdoor ontstaan er spanningen in de betonvloer. Het toepassen van wapening voorkomt dat er grote scheuren ontstaan. De meeste spanning komt in de bovenkant van de vloer. Leg daarom de wapening op ongeveer 4 cm van de bovenkant van de betonvloer. Deze afstand mag niet minder zijn want dan kan de wapening gaan roesten en krijgt u betonrot. 

Dubbele of enkele wapening?

Wanneer u kiest voor een sterke betonvloer gebruik dan altijd wapening. Gebruik voor een extra sterke vloer dubbele wapening.Vanaf 15 centimeter heeft u genoeg ruimte om dubbele wapening toe te passen. Omdat de trekkracht op vloeren van 15 centimeter vaak hoger is raden wij aan om te kiezen voor dubbele wapening. Heeft u een vloer met minder dan 15 centimeter opbouwhoogte? Dan kan u geen dubbele stalen wapening toepassen er is dan te weinig ruimte voor dubbele wapening.

Constructieberekening

Bij het bouwen met een vergunningsplicht rekent de constructeur voor u de dikte van de betonvloer uit. In de omgevingsvergunning staat de constructieberekening, dit is een verplicht onderdeel.

Wanneer u bouwt zonder vergunning maar toch aanpassingen maakt aan de draagconstructie dan kan het zijn dat een constructieberekening verplicht is. In dat geval rekent de constructeur voor u uit hoe dik de betonvloer moet zijn en welke draagkracht de vloer moet aankunnen. Een constructeur is voor eigen kosten en vaak verplicht.

Vorstrand betonnen buitenvloer

Om te voorkomen dat er vorst onder de vloer komt en door het opvriezen van deze grond de betonvloer omhoog wordt gedrukt is het verstandig om bij buitenvloeren een zogenaamde vorstrand toe te passen. Maak deze vorstrand minimaal 60 cm diep. De breedte is afhankelijk van de dikte van de betonvloer. Een goede vuistregel is: de breedte van de vorstrand is tweemaal de dikte van de betonvloer. 

Dikte betonvloer in een woning

In de vorige alinea’s omschreven we de dikte van betonvloeren buiten. In deze alinea’s bespreken we de dikte van een betonvloer in een woning. De dikte van een betonvloer in een woning verschilt per situatie. Dit komt door de vloeropbouw.

Vloeropbouw

Een vloer kan opgebouwd worden uit vele lagen. We zullen niet alle onderdelen bespreken. Voor dit artikel spreken we over de relevante lagen en dikte:

- een betonnen constructievloer/draagvloer: deze vloer draagt de belasting. Het is de eerste laag van een vloer.

- een dekvloer: is een vloer die ligt boven op de constructievloer. De dekvloer is vaak gemaakt van zandcement of anhydriet. Boven op deze vloer komt de toplaag dit kan zijn: tegels, laminaat of tapijt. Naast deze toplagen kunt u ook kiezen voor een microtopping of microbeton. Dit is een dunne afwerkingslaag met een betonlook. Wij kunnen dit voor u storten en afwerken. Mocht u hier interesse in hebben neem dan contact met ons op.

- Een monolietvloer is een vloer uit 1 geheel van beton. Bij deze vloer heeft u geen dekvloer nodig. Een andere naam voor een monolietvloer is een gevlinderde betonvloer.

Constructievloer/draagvloer

Een vloer bestaat uit meerdere lagen. De eerste laag van een vloer is een draagvloer. Deze vloer noemt men ook wel de constructievloer. De minimale dikte voor een constructievloer is 12 centimeter.

De meest voorkomende dikte voor constructievloer ligt tussen de 15 en 20 centimeter. Zoals eerder besproken wordt voor een betonvloer altijd gebruik gemaakt van wapening. Doordat er wapening in de vloer zit spreekt men van gewapend beton.Voor constructievloeren moet u altijd een constructeur inhuren hij/zij rekent voor u de minimale dikte uit.

Wilt u een vloerverwarming en moet u nog de constructievloer laten storten? Dan is het handig om de vloerverwarming direct in de constructievloer te verwerken en de vloer na het storten van het beton te vlinderen.

U heeft dan geen aparte afwerklaag of dekvloer nodig. De totale laagdikte van de vloer wordt hierdoor dunner. Eventueel kan hierdoor meer isolatie onder de vloer worden toegepast zodat deze beter isoleert. Handig!

Dekvloer

De vloer die boven op een constructievloer komt noemt men een dekvloer. Deze vloer is dunner dan een constructievloer. Dit komt omdat de dekvloer geen dragende vloer is. Voor deze vloer wordt meestal een dikte aangehouden van minimaal 30mm tot maximaal 70mm.

Heeft u al een dekvloer en bent u deze beu? Wilt u wat anders? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als er al een afwerkvloer aangebracht is van zandcement, dan is het mogelijke deze te vervangen door een betonvloer. De constructievloer wordt dan behouden.

Als het lastig is om de afwerkvloer te verwijderen, bijvoorbeeld omdat er vloerverwarming in is verwerkt dan is het beter om bijvoorbeeld een gietvloer of microtopping aan te brengen. Deze vloeren hebben een betonlook. Microtopping kan aangebracht worden in een dikte van ongeveer 3 mm. Gietvloeren kunnen aangebracht worden in een dikte van 3mm á 5mm.

Monolietvloer/massieve betonvloer

Massieve/monoliet betonvloeren in woningen hebben een dikte van 7-12 cm. Andere namen voor deze soort vloer zijn: gevlinderde betonvloer of gepolierde betonvloer. De naam vlinderen en polieren komt van de afwerk methode die gebruikt wordt om deze vloer glad te maken.

Betonvloer op zand

Wanneer u een betonvloer stort op zand heeft u meer dikte nodig. Hou in dit geval een minimale dikte aan van 15-20 cm.

Dikte betonvloer met vloerverwarming

Wanneer u een massieve (constructie) betonvloer wilt met vloerverwarming hou dan een minimale dikte aan van 12 centimeter tot maximaal 18 centimeter beton.

Het is ook mogelijk de dekvloer of afwerklaag direct op de constructievloer aan te brengen. Als de constructievloer niet is geïsoleerd dan kan ervoor worden gekozen om de dekvloer zwevend aan te brengen op een warmte reflectiefolie of een isolerende tussenlaag.

Zorg dat er altijd voldoende dekking is boven op de vloerverwarming en wapening. De minimale dekking is 3.5 cm. De dikte van de dekvloer van beton met vloerverwarming is minimaal 6-7 cm.  

Contact

Weet u welke dikte u nodig heeft en wilt u beton bestellen of een prijs uitrekenen? Reken dan binnen 3 stappen uw prijs uit met onze betoncalculator. Heeft u andere vragen neem dan contact met ons op.

Let op: Wij adviseren bij betonvloeren in woningen en aanpandige vertrekken zoals een uitbouw of garage altijd een constructeur of bouwbegeleider in te schakelen. Voor de meeste verbouwingen aan woningen is dit verplicht.