Dikte Betonvloer

Hoe bepaal je de dikte van een betonvloer?

De gewenste dikte van een betonvloer hangt af van de verwachte belasting op de vloer, en de draagkracht van de ondergrond. De belasting op de betonvloer is het simpelweg het gewicht wat de vloer moet dragen. Gaat het bijvoorbeeld om een garage waar een dubbele stenen muur op wordt gebouwd en waarin een auto komt te staan, of gaat het om een dunwandig houten tuinhuis voor de fiesten?

Normaal gesproken worden de volgende diktes aangehouden voor betonvloeren:
- Voetpad van beton: 10 cm
- Betonvloer tuinhuis: 12 cm
- Betonvloer in garage: 18-20 cm
- Oprit van beton: 18-20 cm

De dikte van een betonvloer in een woning is afhankelijk of het een dragende constructieve betonvloer betreft.
- Betonvloer op zand: 15-20 cm
- Druklaag / afwerkvloer: 5-8 cm

Bij betonvloeren van 15 cm en dikker is het verstandig om dubble wapening toe te passen. Dit zijn 2 wapeningsnetjes op elkaar gescheiden door een afstandhouder of een zogenaamde supporter ligger.

Om te voorkomen dat er vorst onder de vloer komt en door het opvriezen daarvan de vloer omhoog drukt is het verstandig bij buitenvloeren een zogenaamde vorstrand toe te passen. Maak deze vorstrand minimaal 60 cm diep. De breedte is afhankelijk van de dikte van de betonvloer. Een goede vuistregel is: Breedte van de vorstrand is tweemaal de dikte van de betonvloer.

Let op: Wij adviseren bij betonvloeren in woningen en aanpandige vertrekken zoals een uitbouw of garage altijd een constructeur of bouwbegeleider in te schakelen. Voor de meeste verbouwingen aan woningen is dit verplicht.