Beton storten in je tuin

Beton storten in je tuin: hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Beton storten in je tuin heeft een behoorlijk aantal voordelen; het kan perfect op maat worden gedaan, het resultaat vergt weinig onderhoud en beton heeft een mooie robuuste uitstraling. Bij het beton storten in je tuin dient met een aantal aspecten zoals bijvoorbeeld het weer rekening te houden. Doe je het zelf of besteed je het liever uit? Dat is een vraag die de doe-het-zelver zichzelf stelt. Na dit artikel gelezen te hebben kun jij het in ieder geval zelf! Wil je de prijs weten voor de kosten van het beton of het laten storten van beton in de tuin? Bereken vrijblijvend de prijs binnen 1 minuut met onze betoncalculator.

De benodigdheden voor beton storten in je tuin

Om beton te storten in je tuin heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Het is goed om te zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt, voordat je eraan begint. Hieronder vind je een lijstje met de materialen die je nodig hebt:

  • Tuinpalen
  • Houten latten
  • Metselzand / ophoogzand
  • Plasticfolie afdekzeil
  • Stoeptegels
  • Wapeningsijzer
  • Betonmortel
  • Egaliseercement
  • Impregneermiddel / coating

Verder heb je de volgende gereedschappen nodig:

  • Handzaag
  • Speciekuip en betonmolen (indien je je eigen beton mixt)
  • Kruiwagen of betonpomp
  • Schep / hark
  • Afrijlat
  • Waterpas
  • Hoektroffel

Beton storten in je tuin: Belangrijk vooraf

Omdat het beton in de tuin vaak gestort wordt vanwege de mooie uitstraling, is de keuze voor het soort beton van groot belang. Ga daarom eerst in overleg met een specialist over wat je zelf mooi vindt en wat de mogelijkheden zijn qua eigenschappen en uitstraling van de diverse soorten beton. Verder dien je te allen tijde rekening te houden met de weersomstandigheden als je beton gaat storten. Zo is het sterk af te raden om beton te storten als het vriest. Het water in het beton kan dan bevriezen, waardoor het niet goed uithardt. Te warm is daarentegen ook niet goed. Dit kan ervoor zorgen dat de verwerkbaarheid van het beton tijdens het storten vermindert of dat het uitdroogt voordat het goed is uitgehard. Temperaturen tussen de 5 en 20 graden zijn optimaal voor het storten van beton in je tuin.

Beton storten voor terras

De bekisting en ondergrond

Of je nu een oprit, terras of afvoerput in je tuin wilt van beton, bij bijna elke klus dien je de juiste bekisting te hebben. Deze maak je met behulp van tuinpalen – welke je in de hoeken en in het midden van de zijkanten in de grond slaat – en houten planken, welke je aan de tuinpalen bevestigt. Dat levert een soort bak op waarin het beton gestort kan worden.

Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat de ondergrond in de bekisting egaal en stevig is. Tuinaarde als ondergrond is niet de juiste ondergrond om beton op te storten. Met een laag metselzand of ophoogzand van ongeveer tien centimeter egaliseer en stabiliseer je de ondergrond.

Aan de slag met beton storten in je tuin

Stap 1. Bedek de ondergrond altijd met een plasticfolie afdekzeil. Dit zorgt ervoor dat het water niet wegzakt uit het beton tijdens het uithardingsproces. Zorg er daarnaast voor dat het plasticfolie groot genoeg is om aan de zijkant van de bekisting wat omhoog te kunnen zetten, zodat het beton aan de zijkant niet alsnog in het zand loopt.

Stap 2. Breng vervolgens de betonwapening aan. Hierbij dien je ervoor te zorgen dat de wapening niet direct op het plasticfolie ligt, maar er circa vijf centimeter boven zweeft. Dat laten zweven doe je met behulp van een paar stoeptegels of een aantal houten latjes waarop je de wapening legt.

Stap 3. Vervolgens ga je het beton storten in je tuin. Maak de betonmortel aan zoals het op de verpakking staat, of nog makkelijker; bestel het beton online. Zorg ervoor dat je genoeg beton hebt voor de klus, anders kan er een kleurverschil optreden in je beton, en dat is niet wenselijk. Gebruik vervolgens een betonpomp of een kruiwagen om het beton over de ondergrond te gieten. Verdeel het beton tijdens het gieten met een schep of hark. Hiermee prik je ook eventuele luchtbellen uit het beton.

Stap 4. Verdeel en egaliseer het beton in je bekisting met een afrijlat. Gebruik een waterpas om te bekijken of het geheel waterpas ligt. Met een hoektroffel zorg je ervoor dat ook de hoeken goed afgevuld worden.

Stap 5. Het uitharden van het beton is een van de belangrijkste processen. Om dit goed te laten gebeuren en het beton niet uit te laten drogen, is het verstandig om het beton te bedekken met een zeil en direct zonlicht te voorkomen. Er zijn twee tot drie dagen nodig voordat het beton voldoende hard is zodat je eroverheen kunt lopen. Het kan echter tot wel een maand duren voordat het helemaal gedroogd is.

Stap 6. Blijkt het beton na het uitharden niet helemaal egaal, dan kun je met behulp van wat egaliseercement het beton als het ware alsnog gladstrijken.

Stap 7. Omdat het beton buiten ligt, kunnen de weersomstandigheden de kwaliteit negatief beïnvloeden. Door het resultaat te impregneren of te coaten, zorg je ervoor dat het beton in je tuin beter bestand is tegen de wisselende weersomstandigheden.

Stempelbeton oprit en voortuin

Tot slot

Als het goed is, ben je na het volgen van eerder genoemde stappen de gelukkige eigenaar van een nieuw en prachtig stuk beton in je tuin. Maar mocht je nog twijfels hebben over het zelf storten van het beton, dan kun je bij Betonstorten.nl terecht. We helpen je graag door te zorgen dat alles op rolletjes verloopt.