Beton storten in je tuin


Beton storten in je tuin: hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Beton storten in je tuin heeft een aantal voordelen: het kan perfect op maat gedaan worden, het resultaat vergt weinig onderhoud en het heeft een mooie, robuuste uitstraling. Bij het beton storten in je tuin dient met een aantal aspecten – bijvoorbeeld het weer – rekening gehouden te worden. Doe je het zelf of besteed je het uit? Dat is een vraag die de doe-het-zelver zichzelf stelt. Na dit artikel gelezen te hebben kun jij het in ieder geval zelf!

OfferteBel: 0183 730432

De benodigdheden voor beton storten in je tuin

Om beton te storten in je tuin heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Het is goed om te zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt, voordat je eraan begint. Hieronder vind je een lijstje met de materialen die je sowieso nodig hebt:

 • Tuinpalen
 • Houten latten
 • Metselzand / ophoogzand
 • Plasticfolie afdekzeil
 • Stoeptegels
 • Wapeningsijzer
 • Betonmortel
 • Egaliseercement
 • Impregneermiddel / coating

Verder heb je de volgende gereedschappen nodig:

 • Handzaag
 • Speciekuip en betonmolen (indien je je eigen beton mixt)
 • Kruiwagen of betonpomp
 • Schep / hark
 • Afrijlat
 • Waterpas
 • Hoektroffel

Beton storten in je tuin: Belangrijk vooraf

Omdat het beton in de tuin vaak gestort wordt vanwege de mooie uitstraling, is de keuze voor het soort beton van belang. Ga daarom eerst in overleg met een specialist over wat je zelf mooi vindt en wat de mogelijkheden zijn qua uiterlijk van het beton. Verder dien je rekening te houden met de weersomstandigheden als je beton gaat storten. Zo is het sterk af te raden om beton te storten in je tuin als het vriest. Het water in het beton kan dan bevriezen, waardoor het beton niet goed uithardt. Te warm is ook niet goed. Dit kan ervoor zorgen dat de verwerkbaarheid van het beton tijdens het storten vermindert of dat het beton uitdroogt voordat het is uitgehard. Temperaturen tussen de 5 en 20 graden zijn optimaal voor het storten van beton in je tuin.

Beton storten voor terras

De bekisting en ondergrond

Of je nu een oprit, terras of afvoerput in je tuin wilt van beton, bij bijna elke klus dien je de juiste bekisting te hebben. Deze maak je met behulp van tuinpalen – welke je in de hoeken en in het midden van de zijkanten in de grond slaat – en houten latten, welke je aan de tuinpalen bevestigt. Dat levert een soort bak op waarin het beton gestort kan worden.

Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat de ondergrond in de bekisting egaal en stevig is. Tuinaarde als ondergrond is niet de juiste ondergrond om beton op te storten. Met een laag metselzand of ophoogzand van ongeveer tien centimeter egaliseer je de ondergrond.

Aan de slag met beton storten in je tuin

Stap 1. Bedek de ondergrond altijd met een plasticfolie afdekzeil. Dit zorgt ervoor dat het water niet wegzakt uit het beton tijdens het uithardingsproces. Zorg er daarnaast voor dat het plasticfolie groot genoeg is om aan de zijkant van de bekisting omhoog te zetten, zodat het beton niet aan de zijkant alsnog in het zand loopt.

Stap 2. Breng vervolgens de betonwapening aan. Hierbij dien je ervoor te zorgen dat de wapening niet direct op het plasticfolie ligt, maar er circa vijf centimeter boven zweeft. Dat zweven doe je met behulp van een paar stoeptegels of een aantal houten latjes waarop je de wapening legt.

Stap 3. Vervolgens ga je het beton storten in je tuin. Maak de betonmortel aan zoals het op de verpakking staat, of nog makkelijker: bestel het beton online. Zorg ervoor dat je ineens genoeg beton hebt, anders kan er een kleurverschil optreden in je beton, en dat wil niemand. Gebruik vervolgens een betonpomp of een kruiwagen om het beton over de ondergrond te gieten. Verdeel het beton tijdens het gieten met een schep of hark, hiermee prik je ook eventuele luchtbellen uit het beton.

Stap 4. Verdeel en egaliseer het beton in je tuin met een afrijlat. Gebruik een waterpas om te bekijken of het geheel waterpas ligt. Met een hoektroffel zorg je ervoor dat ook de hoeken goed afgevuld worden.

Stap 5. Het uitharden van het beton is een van de belangrijkste processen. Om dit goed te laten gebeuren en het beton niet uit te laten drogen, is het verstandig om het beton te bedekken met een zeil en eventuele en direct zonlicht te voorkomen. Er zijn twee tot drie dagen nodig voordat het beton zo hard is dat je eroverheen kunt lopen. Het kan echter tot wel een maand duren voordat het helemaal gedroogd is.

Stap 6. Blijkt het beton na het uitharden niet helemaal egaal, dan kun je met behulp van wat egaliseercement het beton als het ware alsnog gladstrijken.

Stap 7. Omdat het beton buiten ligt, kunnen de weersomstandigheden de kwaliteit negatief beïnvloeden. Door het resultaat te impregneren of te coaten, zorg je ervoor dat het beton in je tuin beter bestand is tegen (heftige) weersomstandigheden.

Stempelbeton oprit en voortuin

Tot slot

Als het goed is, ben je na het volgen van eerdergenoemde stappen de gelukkige eigenaar van een nieuw prachtig stuk beton in je tuin. Maar mocht je nog twijfels hebben over het zelf storten van het beton, dan kun je bij Betonstorten.nl terecht. We helpen je graag door te zorgen dat alles op rolletjes verloopt.