Betonvloer storten


Betonvloer storten

Een betonvloer storten is niet voor iedere doe-het-zelver zomaar een koud kunstje. Je dient met een behoorlijk aantal zaken rekening te houden om te zorgen dat het goed gebeurt. Heb je advies of hulp nodig bij het storten van een betonvloer? Dan kun je natuurlijk terecht bij Betonstorten.nl. Het gaat per slot van rekening om de basis van je huis, kantoor of aanbouw. Maar als rasechte doe-het-zelver kun je het natuurlijk ook zelf. Lees dan dit artikel aandachtig door zodat je weet wat je nodig hebt en waar je op dient te letten bij het storten van een betonvloer.

Betonvloer storten

De benodigdheden voor het storten van een betonvloer

Om een betonvloer te storten heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Als je het op een goede manier wilt doen, ontkom je er niet aan om de volgende materialen in huis te hebben:

  • Metselzand / ophoogzand
  • Plasticfolie afdekzeil
  • Stoeptegels
  • Wapeningsijzer
  • Betonmortel
  • Egaliseercement

Verder heb je de volgende gereedschappen nodig:

  • Speciekuip en betonmolen (indien je je eigen beton mixt)
  • Kruiwagen of betonpomp
  • Schep / hark
  • Afrijlat
  • Waterpas

Belangrijk vooraf: de ondergrond en overige details

Voordat je aan de slag gaat met het storten van de betonvloer is het goed om een aantal aspecten te checken. Beton is een zwaar materiaal. Het is daarom van groot belang dat de ondergrond voldoende draagkracht heeft om het beton te dragen. Zit er bijvoorbeeld een kruipruimte onder de ondergrond, dan is het goed te weten of deze vloer wel voldoende draagkracht heeft. Ben je hier niet zeker van, dan is het verstandig om een specialist in de arm te nemen.

Zorg ervoor dat de ondergrond egaal en stevig is. Slechts aarde als ondergrond is zeker niet de beste ondergrond om een stevige betonvloer op te storten. Een goede manier om de ondergrond te egaliseren en op te hogen is door middel van een laag metselzand of ophoogzand van enkele centimeters. Houd wel altijd 6 centimeter over voor het storten van de betonvloer.

Aan de slag met een betonvloer storten

In dit artikel gaan we ervan uit dat de bekisting voor de betonvloer niet nodig is omdat het storten in een afgesloten ruimte gebeurt.

Stap 1. Start altijd met het bedekken van de ondergrond met plasticfolie. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het water wegzakt tijdens het uithardingsproces. Hierdoor kan het chemische proces niet goed verlopen en zal het beton niet goed kunnen uitharden. Zorg er daarnaast voor dat het plastic zeil groot genoeg is om aan de zijkant omhoog te zetten, zodat het beton er aan de zijkanten ook niet overheen loopt.

Stap 2. Breng vervolgens de betonwapening aan. Voor betonvloeren tot 15 centimeter is 1 wapening genoeg. Voor vloeren tussen de 15-20 centimer pas je dubbele wapning toe. Zorg er daarnaast voor dat de wapening niet direct op het plasticfolie ligt. Met behulp van stoeptegels of latjes leg je de wapeningsplaten of zwaluwstaartplaten een paar centimeter los van de ondergrond.

TIP: komt er vloerverwarming in je betonvloer, dan dien je met een aantal extra punten rekening te houden (bijvoorbeeld thermische uitzetting). Is dit het geval, dan raden we je aan een specialist in te schakelen.

Stap 3. Vervolgens ga je de betonvloer storten. Maak de betonmortel aan in een speciekuip en betonmolen zoals het op de verpakking staat, of nog makkelijker, bestel het beton online bij Betonstorten.nl. Zorg ervoor - wanneer je het zelf aanmaakt - dat je in een keer genoeg aanmaakt, anders kan het gebeuren dat er kleurverschil optreedt in de verschillende badges. Giet het beton vervolgens – met een slang of kruiwagen – over de ondergrond. Verdeel het met een schep of hark en prik op verschillende plaatsen in de betonvloer om eventuele luchtbellen vrij te laten.

Stap 4. Verdeel en egaliseer de betonvloer met een afrijlat. Gebruik een waterpas om te bekijken of het beton waterpas ligt. Met een hoektroffel zorg je ervoor dat ook de hoeken goed gevuld worden.

Stap 5. Almost last but definitely not least: uitharden! Een van de belangrijkste stappen voor een stevige betonvloer; het uitharden van het beton. Om dit goed te laten gebeuren en het beton niet uit te laten drogen, is het verstandig om het beton te bedekken met een zeil en eventuele verwarming uit te schakelen. Er zijn twee tot drie dagen nodig voordat het beton hard is en je eroverheen kunt lopen. Het kan echter tot wel een maand duren voordat het helemaal uitgehard is en er bijvoorbeeld met een gerust hart een tegelvloer op gelijmd kan worden.

Stap 6. Blijkt het beton na het uitharden niet helemaal egaal, dan kun je met behulp van wat egaliseercement de betonvloer alsnog gladstrijken.

Betonvloer rond zwembad

Zelf een betonvloer storten of laten storten?

Als het goed is, ben je na het volgen van bovengenoemde stappen de gelukkige eigenaar van een nieuw gestorte betonvloer. Mocht je nog onzeker zijn over een aantal stappen, of weet je niet zeker of je het wel alleen kunt, dan staat Betonstorten.nl natuurlijk voor je klaar. Of je nu alleen beton wilt bestellen, of ook het beton wilt laten storten; het kan allemaal bij Betonstorten.nl.