Beton storten hoe doe je dat?
Beton storten: hoe doe je dat en wat heb je nodig?
Beton storten is zelfs voor diegenen die veel en vaak klussen geen simpel karwei. Maar met de juiste materialen en de juiste betonsamenstelling, kun je de klus heel goed zelf klaren. Je kunt er ook voor kiezen om een specialist in te schakelen zoals Betonstorten.nl, zodat je zeker weet dat het gehele proces professioneel uitgevoerd wordt. Het gaat tenslotte om de fundering of basis voor een nieuw bouwwerk. Betonstorten.nl helpt je graag. Wil je zelf aan de slag? Lees dan eens aandachtig dit artikel zodat je weet wat je nodig hebt en waar je op dient te letten bij het storten van beton. Wil je de prijs berekenen van het beton of laten storten van beton? Bereken deze binnen 1 minuut met onze betoncalculator.
De benodigdheden om beton te storten
Om beton te storten heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Als je het op een goede manier wilt doen, dien je sowieso de volgende materialen in huis te hebben:
- Plasticfolie / afdekzeil
- Stoeptegels / kunststof afstandhouders
- Bekistingsplanken
- Wapeningsmatten / betonstaal
- Betonmortel
Verder heb je de volgende gereedschappen nodig: - Betonpomp / kruiwagen
- Schep / hark
- Afreilat
- Waterpas
- Afwerkspaan
Belangrijk vooraf bij het beton storten: is alles gereed?
Het is verstandig om de volgende aspecten te checken voordat je aan de slag gaat met het storten van beton. Omdat beton natuurlijk niet het lichtste materiaal is, is het belangrijk om te checken dat de ondergrond voldoende draagkracht heeft. Waar je het beton ook gaat storten – buiten, in een afgesloten ruimte of in een bepaalde vorm – de ondergrond moet voldoende draagkrachtig en egaal zijn.
Tip: niet zeker of de ondergrond voldoende draagkracht heeft? Vraag het de experts van Betonstorten.nl.
Egaliseren en beton storten op (klei)grond
Na het uitgraven is zand ondergrond goed vlak te maken. Voor kleigrond en veengrond is dat lastiger. Is de ondergrond niet helemaal egaal, dan is het verstandig om iets dieper uit te graven en de ondergrond te egaliseren met behulp van een laag (ophoog)zand. Dit biedt een betere ondergrond om beton op te storten dan bijvoorbeeld kleigrond of veen. Zorg dat er op de ondergrond nog altijd minimaal 6 centimeter ruimte is om het beton te storten. Dit is de minimale dikte die een betonvloer moet hebben.

Aan de slag met het storten van beton binnenshuis
In dit artikel gaan we ervan uit dat de bekisting voor het beton niet nodig is omdat het in een afgesloten ruimte gebeurt.
Stap 1. Als er nog geen betonvloer ligt dan bedek je de ondergrond met een plasticfolie of zeil. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat het water wegloopt in de ondergrond tijdens het uithardingsproces. Hierdoor verloopt dit proces niet op de juiste manier en kan het beton niet goed uitharden. Als er gebruik wordt gemaakt van isolatie en de isolatieplaten liggen netjes strak aaneengesloten dan is een folie of zeil niet altijd nodig, maar wel aan te bevelen!
Stap 2. Breng vervolgens de betonwapening aan. Zorg ervoor dat de wapening niet direct op het plasticfolie ligt. Met behulp van bijvoorbeeld stoeptegels of speciale afstandhouders leg je de wapeningsmatten een paar centimeter los van de ondergrond.
TIP: moet er een bijzondere wapening of bijvoorbeeld vloerverwarming in het beton worden gestort, dan zijn er extra punten om rekening mee te houden. Is dit het geval, kan betonstorten.nl je hierbij helpen.
Stap 3. Vervolgens ga je het beton storten. Als eerste zorg je natuurlijk dat je het beton in huis haalt. Giet (in de volksmond: stort) het beton vervolgens – met een betonslang van de betonpomp of kruiwagen – over de vloer. Verdeel het beton met een schep of hark en tril met een trilnaald het beton om eventuele luchtbellen uit het beton te verwijderen.
Stap 4. Bij stap vier ga je het beton verdelen en egaliseren. Dit doe je met een rei of reilat. Gebruik de waterpas om ervoor te zorgen dat alles egaal ligt. Met behulp van afwerkspaan zorg je ervoor dat ook de hoeken goed afgevuld en vlak gestreken worden.
Stap 5. Dan de laatste en hele belangrijke stap; het uitharden. Zorg ervoor dat het beton afgedekt is. Een aantal uren na het storten kan hiervoor een zeil of folie over de gestorte betonvloer aangebracht worden. Om het uitharden goed te laten verlopen is het van groot belang dat het vocht niet kan bevriezen of verdampen. Het duurt ongeveer een dag voor je over het beton heen kunt lopen, maar het kan gerust een aantal weken duren voor het chemische proces volledig uitgewerkt is. Meer weten over de droogtijd? Lees dan ons artikel over de droogtijd van een betonvloer.

Tot slot
Als het goed is, ben je na het volgen van deze stappen de trotse eigenaar van een stuk kwaliteits beton. Bij Betonstorten.nl kun je beton bestellen en het storten met behulp van dit artikel gewoon zelf doen! Maar, mocht je er niet uit denken te komen, dan kunnen we je helpen met een betonpomp, om het storten makkelijker te maken. En als je wil kunnen we het beton ook bij je komen storten. Dan heb je zelf er geen omkijken naar. Waar jij je goed bij voelt, wij doen het! Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
DIRECT ONLINE OFFERTE