Beton storten met vorst

Beton storten met vorst 

Tijdens het storten van beton mag de reactie van beton in de eerste uren niet tot stilstand komen en het water dat in het beton zit mag niet bevriezen anders kan het beton kapot vriezen. Als het beton een paar uur uitgehard is dan maakt een nacht vorst niet meer uit.

Factoren 

Factoren die ervoor kunnen zorgen dat de temperatuur van het beton te laag wordt zijn de temperatuur van de ondergrond en de temperatuur van de buitenlucht. Beiden factoren hebben veel invloed op de temperatuur van het beton zelf. Het is namelijk belangrijk dat de temperatuur van het beton zelf boven de 5 graden blijft. Het beton zelf zal tijdens aankomst altijd een temperatuur hebben die hoger is dan 5 graden dit is namelijk verplicht. 

Als het beton in de bekisting wordt gestort dan mag het beton zelf niet onder de 0 graden komen tot het een minimale sterkte heeft. Deze druksterkte wordt meestal na een paar uur bereikt. Is de ondergrond de dag dat het beton wordt gestort onder de 0 graden? Neem ook dan van tevoren contact met ons op.

Bij een specie temperatuur van ongeveer 5 graden is de reactietijd vaak meer dan 2 keer zo lang als bij 20-25 graden. Als het beton een temperatuur van 4 graden of lager heeft dan kan de reactie tot stilstand komen. Dit is niet goed voor het beton. 

De kans op bevriezing neemt toe en de lange opentijd van het beton maakt dat er te veel vocht verdampt. Hierdoor blijft er minder water over om te reageren tot cementsteen wat kan leiden tot een top laag die loslaat, poreus, bros en zanderig wordt.

Beton storten vorst

Mocht het tijdens het storten van beton overdag vriezen en wordt het beton buiten gestort? Dan moeten er maatregelen worden genomen zoals verwarmd beton of cement met een hogere aanvangssterkte. Neem hiervoor contact met ons op. Vriest het niet buiten? Dan kan er gerust beton worden gestort. Bij enkel nachtvorst is goed mogelijk om beton te storten.

Tips

Heeft het gesneeuwd de dagen voor de beton stort? Dan moet de bekisting, ondervloer en wapening sneeuw vrij worden gemaakt. Het beton dat gestort wordt mag niet in aanraking komen met de sneeuw dit kan er namelijk voor zorgen dat het beton bevriest. Ook kan rijp op de wapening ervoor zorgen dat het beton niet goed aansluit en hecht aan de wapening wat veel invloed heeft op de uiteindelijke sterkte. Ook kan sneeuw in de bekisting leiden tot holle ruimtes onder het gestorte beton.