Zelf vloer storten of uitbesteden


Vloer storten van beton: hoe doe je dat en wat heb je nodig?

Een vloer storten van beton is een klus die goed moet gebeuren, maar als de klus eenmaal geklaard is, geeft het erg veel voldoening. Ben je een echte doe-het-zelver maar heb je nog nooit eerder een vloer gestort van beton? Dan is het verstandig om onderstaand artikel te lezen. Kom je er later nog niet uit, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een vakman in te schakelen zoals Betonstorten.nl. Hieronder lees je hoe je het doet en wat je nodig hebt om een vloer te storten.

OfferteBel: 0183 730432

De benodigdheden om een vloer te storten

Om een vloer te storten heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Om het op een goede manier te doen, is het goed om sowieso de volgende materialen in huis te hebben:

  • Metselzand / ophoogzand
  • Plasticfolie afdekzeil
  • Stoeptegels
  • Wapeningsijzer
  • Betonmortel
  • Egaliseercement

En je hebt de volgende gereedschappen nodig:

  • Kruiwagen of betonpomp
  • Schep / hark
  • Afrijlat
  • Waterpas

Belangrijk vooraf: de ondergrond en overige details

Voordat je begint met een vloer storten, is het belangrijk om wat voorwerk te doen. Beton is over het algemeen een zwaar materiaal, waardoor het belangrijk is om te checken of de ondergrond voldoende draagkracht heeft. In het geval van onderliggende kruipruimtes, is het goed om zeker te stellen dat de ondergrond niet door zal zakken. Om dit met zekerheid te zeggen, is het handig om dit bij de vorige bewoner of de bouwkundige na te gaan.

Slechts aarde als ondergrond is niet optimaal om de vloer op te storten. Gebruik daarom opvulzand of metselzand om een laag aan te brengen waarop je het beton kan storten. Deze laag – circa tien centimeter is voldoende – egaliseer je. Houd altijd 5 centimeter over voor het storten van de vloer zelf.

Aan de slag met een betonvloer storten

In dit artikel gaan we ervan uit dat een bekisting voor de vloer overbodig is, omdat het in een afgesloten ruimte gebeurt.

Stortproces betonvloer

Stap 1. Dek de ondergrond – de laag metselzand dus – af met plasticfolie. Dit zorgt ervoor dat het water niet uit de betonmortel loopt tijdens het chemische uithardingsproces. Zorg ervoor dat het plasticfolie zeil groot genoeg is zodat het beton er niet aan de zijkanten langsloopt.

Stap 2. De volgende stap is het aanbrengen van de betonwapening. Deze wapening dient niet direct op het plasticfolie te rusten. Met behulp van stoeptegels waar de wapening op rust laat je de wapening als het ware boven het plasticfolie zweven.

TIP: komt er vloerverwarming in de te storten vloer, dan dien je rekening te houden met aspecten zoals thermische uitzetting. In dit geval raden we je aan een specialist in te schakelen. Betonstorten.nl kan hier met haar jarenlange ervaring goed bij helpen.

Stap 3. Het storten van de vloer. Bestel het beton wat je wilt storten (online bijvoorbeeld). Dit kan gemakkelijk en snel bij Betonstorten.nl. Met behulp van een betonslang kun je het beton gericht storten op de plaats waar de vloer moet komen. Doe dit altijd met minimaal twee personen. Tijdens het storten verdeel je het met een schep. Verwijder lucht uit de beton door middel van een trilnaald of trilbalk.

Stap 4. Vervolgens de taak om het gestorte beton over de vloer te verdelen en te egaliseren. Gebruik hiervoor een afrijlat. Daarnaast gebruik je een waterpas om ervoor te zorgen dat het geheel waterpas ligt.

Stap 5. Een hele belangrijke stap: het uitharden! Het is zaak dat het uithardingsproces goed gebeurt. Dek het beton af om ervoor te zorgen dat het niet vroegtijdig uitdroogt. Daarnaast is het goed dat de luchtvochtigheid in de ruimte niet te laag is, en de temperatuur niet hoger dan 25 of lager dan 0 graden Celsius. Na circa twee dagen is het beton al stevig genoeg om op te lopen. Het heeft echter nog wel een aantal weken meer nodig om volledig uit te harden. Mocht je er een tegelvloer overheen willen lijmen, is het verstandig om hier dus even mee te wachten.

Stap 6. Is het beton na het uitharden niet helemaal egaal. Dan is het gebruik van egaliseercement aan te raden. Handig om er een egale vloer van te maken.

Egale betonvloer binnen

Tot slot

Als het goed is, ben je na het volgen van bovengenoemde stappen de gelukkige eigenaar van een nieuw gestorte vloer. Ben je er niet uitgekomen aan de hand van dit artikel? Dan kun je altijd nog externe hulp inschakelen. Betonstorten.nl helpt je graag!